Nasjonalforeningen for folkehelsen mener

Vi driver politisk påvirkningsarbeid for å endre samfunnet og hverdagen i tråd med Nasjonalforeningen for folkehelsens målsetninger.

Demens

Som interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende, vil vi arbeide for økt livskvalitet for den enkelte og for å skape et mer demensvennlig samfunn. Vi vil arbeide for bedre kunnskap, forståelse og åpenhet rundt demens. Vårt mål er at samfunnet skal være best mulig forberedt til å møte et økende antall personer med demens i årene som kommer.

• Økt vekt på aktiv forebygging av demens.
  • Alle må få mulighet til diagnostisering så tidlig som mulig.
  • Både personer med demens og pårørende må få god og tilpasset oppfølging etter diagnose. Herunder koordinator, demens- og pårørendeskoler, veiledning, informasjon osv.
  • Kommuner må ha demensteam og demenskoordinator, evt. i samarbeid med andre kommuner.
  • Alle må få god tilgang til nødvendige teknologiske og andre behandlingshjelpemidler.
  • Alle som trenger det må få en individuell rett til dagaktivitetstilbud.
  • Pårørende må få tilbud om avlastning i sitt nærmiljø, både innenfor og utenfor hjemmet.
  • Personer med demens må få tilbud om heldøgns pleie og omsorg når de trenger det, uten unødig ventetid.
  • Personer med demens i heldøgns pleie og omsorg må få tilbud om tilrettelagte aktiviteter, som fysisk aktivitet, naturopplevelser, sosiale og kulturelle aktiviteter.
  • Familiens økonomi må sikres, slik at levestandarden ikke forringes i urimelig grad når en i familien får demens.
  • Kommunene må legge til rette for samarbeid med frivillige, som kan være et viktig bidrag og supplement til demensomsorgen.
  • Personer med demens skal ha mulighet til å bli inkludert i et demensvennlig samfunn, preget av forståelse, respekt og støtte.

Demensforskning

• Nasjonalforening for folkehelsen bidrar til demensforskning med innsamlede midler og arbeider for at myndighetene skal styrke forskningen på demens.

Hjerte- og karsykdom

Hjerte- og karsykdommer tar flest liv i Norge, og over 600 000 lever med en hjerte- og karsykdom. Det er stort potensial for å forebygge hjerte- og karsykdommer med tiltak som fremmer sunn livsstil, og å legge til rette for å bekjempe disse sykdommene ved økt forskning på årsaker, forebygging og behandling.

Befolkningsrettede tiltak

• Det må utvikles nasjonale forebyggingsstrategier, tilpasset alle aldersgrupper.
  • Alle barn i grunnskolen skal få gratis frukt og grønt daglig.
  • Alle barn i grunnskolen skal ha minst en times fysisk aktivitet om dagen.
  • Økt satsing på utbygging av gang- og sykkelveier.
  • Økt satsing på å jevne ut sosiale helseforskjeller.
  • Økt satsing på tiltak som gjør det lettere å ta de sunne valgene.
  • Nøkkelhullsordningen må gjøres bedre kjent for alle, fordi den bidrar til at folk tar sunne valg.
  • Fortsatt restriktiv alkohol- og tobakkspolitikk

Høyrisikogrupper må få spesielt tett oppfølging

• Høyrisikogrupper må få hjelp til å få gode levevaner, slik som god hjelp til å slutte å røyke.
  • Kommunene må samarbeide med frivillig sektor når det gjelder gode lavterskel forebyggingstiltak.
  • Seniorsentre må få økte ressurser for å kunne tilby mer trening og fysisk aktivitet.
  • Prispolitiske virkemiddel kan være effektive for å endre folks atferd i positiv retning.
  • Avgifter på mat og drikke må differensieres slik at sunt forbruk stimuleres.
  • Tilgjengeligheten til tobakk må begrenses og avgiftene må økes.

Hjerte- og karforskning

• Nasjonalforening for folkehelsen bidrar til hjerte- og karforskning med innsamlede midler og arbeider for at myndighetene skal styrke forskningen på hjerte - og karsykdommer.

Vil du hjelpe oss å fikse nettsiden vår?

Vi vil at det skal være lett for deg å finne frem på nettsiden vår.

Denne undersøkelsen tar bare 5 minutter. Takk!