Fem myter om demens

Det finner mange myter om demens. Her knuser vi fem av dem.

 

  • Myte: Demens er ikke dødelig

Fakta: Ingen overlever demens.  Den ødelegger hjerneceller og forårsaker endring i hukommelse, ustabil oppførsel og tap av kroppslige funksjoner. Den stjeler sakte, men sikkert en persons identitet, evne til å forholde seg til andre mennesker, spise, snakke og gå.

  • Myte: Bare gamle mennesker får demens

Fakta: Mennesker i 30-, 40- og 50-årene kan få Alzheimer og frontotemporal demens. Det er estimert at så mange som 71 000 har demens i Norge i dag, hvorav 1 500 er under 65 år.

  • Myte: Det finnes behandling som stopper utviklingen av demens

Fakta: Per i dag finnes det ikke noen form for behandling som kan helbrede, stoppe eller forsinke utviklingen av demens. Det finnes medisiner som kan forsinke symptomene for en periode på 6 til 12 måneder, men disse virker kun for ca halvparten av dem som bruker medisinene.

  • Myte: Hukommelsessvikt er en naturlig del av det å bli gammel

Fakta: Tidligere trodde man at demens var noe man fikk, når man ble gammel.  I dag blir hukommelsessvikt sett på som et symptom på en alvorlig sykdom, nemlig demens. Mange føler at hukommelsen blir mindre skarp med årene, men om det er vitenskapelig basis for denne teorien blir det fremdeles forsket på.

  • Myte: Du kan ikke gjøre noe for å forebygge demens

Fakta: Ny forskning viser at røyking, lite fysisk aktivitet, depresjon, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes øker risikoen for demens.  Å slutte å røyke, spise sunt, mosjonere og ha et aktivt liv, minsker dermed sjansene for utvikling av sykdommen.

 

Les også: Risikofaktorer for demens.