Nasjonalforeningens samtaleforum om demens

25.11.11, 12:47

fastlegen tar ikke bekymringsmeldig alvorlig - hva gjoer man da?

Svar

Beth
Jeg har nylig opplevd at min skrevne bekymringsmelding til fastlege om min fars tilstand - jeg mener han har begynnende/middels demens eller alzheimers - ikke er tatt alvorlig, og at fastlegen ikke vil sette igang utrednings prosedyrer. Min far oppfyller alle symptomer listet i Nasjonalforeningens demens dokumenter, saa jeg er mildt sagt sjokkert. Fastlegen foreslo imidlertid da jeg ringte for aa forhoere meg om hva som skjer, at han jo kunne la min far teste hukommelsen sin i en 10 minutters test de gjerne bruker paa eldre mennesker for aa teste om de kan utstede nytt foererkort. Fastlegen mente dette kunne vaere grunnlag for god indikasjon mht videre utredningsbehov. Overreagerer jeg her, jeg trodde det var slik at dersom bekymringsmelding mottas "skal det settes igang utredning." Hva kan jeg i saa fall gjoere? Situasjonen er ytterligere vanskelig fordi min far nekter hjelp og vil klare seg selv, uten min 'innblanding.' Jeg er redd det trengs en ulykke foer noe skjer.

Konstanse

25.11.11, 17:41
Jeg kjenner ikke loven hva angår legers plikt til å starte utredning på demens på grunnlag av bekymringsmelding. Men især hvis din far har førerkort, eller på annen måte er til fare for seg selv eller andre,så er det lite ansvarlig av legen å ikke ta tak i det. Et minmum må være at han setter opp time og tar den testen. Sannsynligvis MMS, mini mental status, som kan gi en ganske sikker pekepinn om demens. Dette må kunne gjennomføres raskt, gitt at din far går med på det. Lykke til!

26.11.11, 08:04
takk, Konstanse for raskt svar. ja, det er nok denne testen du nevner som fastlegen refererte til, selv om min far ikke kjoerer bil. min far har time hos ham om mindre enn 2 uker og da skulle legen utfoere dette, sa han. jeg har lest en del om denne testen naa, og de oppgavene man skal utfoere der er typisk slike min far har problemer med. Trist er dette, men jeg oeyner mulighet for hjelp etterhvert som diagnose blir stilt.

Queeny

05.12.11, 00:18
Jeg opplevde det samme med min ektefelel som da var 65 år. Jeg ringte forkontoret hos hans fastlege for ca 2 år siden og det er ganske mange og lange tankeprosesser som ligger bak når man går til det skritt å ringe fastlege "over hodet" på sin ektefelle. Fikk så beskjed om å se det an. Vår sønn ringte et halvår etter. Han fikk samme svar. De fleste rundt oss, inkludert barnebarn forsto at ting ikke var som de skulle. Men fastlegen tok heller ikke fatt i problemet under de vanlige timeavtalene han hadde med min mann. Til slutt tok jeg kontakt med kommunelegen i vår kommune og han sørget for at det ble satt i gang en prosess. Men jeg måtte "true" meg til å være med min ektefelle til fastlegen og det er heller ikke enkelt å prøve å beskrive sine bekymringer når ektefellen er tilstede og selv mener at han er frisk.Etter en enkel hukommelsetest hevdet fastlegen at her er det ingen alzheimer. I og med at jeg var med og uttrykte min misnøye med at han ikke tok meg og mine bekymringer alvorlig, ble det videre utredning. Dette skjedde i våres og nå sitter min ektefelle med fast plass på institusjon med frontalappdemens. Så det gikk fort i svingene da vi først kom fram til fagkompetansen. Men som sagt er det hjelp å få via kommunelege i egen kommune og han sa at det ikke var uvanlig at folk gikk den veien når det butter andre steder. Lykke til.

05.12.11, 21:46
At vi kunne tatt kontakt med kommunelegen visste jeg ikke. Så fint at du sier noe om det her, så får flere vite om denne muligheten. Både hun som har demens og vi andre i familien kunne kanskje fått andre muligheter om vi ikke hadde blitt avfeid av fastlegen. Samtidig ser jeg hvor sårbart og viktig personvern er. Men hadde vi hatt den minste anelse om at det dreide seg om demens, ville vi søkt kunnskap og informasjon, stått mer på.

07.12.11, 11:32
Ja, enig med Lisa i at det var fint å få vite at å kontakte Kommunelegen er en mulighet dersom det ikke fungerer med Fastlegen.
Jeg visste heller ikke dette. Så, takk til Queeny.

« Tilbake til forum